lørdag, januar 24, 2009

Kristen i bibelsk betydning

Fra 0:46 i denne videoen forklarer teolog Gordon Fee at kristentro i bibelsk betydning ikke er individuell.
Å være menneske betydde ikke å være et individ isolert fra andre før opplysningstiden. Det nye testamentet forstår derfor ikke individuell kristendom ("bli frelst og gå til himmelen").
Frelsens mål er å bli en del av Guds folk. Ikke å bli et individ så Gud kan befolke himmelen med så mange individer som mulig. Målet er å bli et folk som i sitt liv sammen reflekterer Guds karakter.

Hvordan er det da med alle kristne som bare sitter hjemme og ser på TV-predikanter? "Er de frelst?", spør Fee.
Man er ikke frelst før man må gnikke skuldre med folk som er annerledes enn deg. Homogene menigheter må være det verste som noen gang har hent. Det er ikke før du har fått en god dose hetrogenitet og du må finne ut at du må like folk som ikke er som deg, som gjør ting på en annen måte, spiser annerledes mat, og så elske dem, og oppleve nåde og glede i å gjøre det, at frelse har funnet sted! Da har Gud virket i deg. (Sammenlikn dette med vranglæren til Perry Noble.)
Det handler ikke om å få oss inn i himmelen, det handler om å komme dit sammen som et folk.
Denne tanken om at frelsen handler om meg og at jeg føler meg bra, er falsk. Frelsen handler om at vi blir et folk.

Alle bilder på frelse er korporative - familie, legeme, tempel. Og måltidet er stedet man feirer familien, og hva det betyr å ha tilhørighet.

(NB. Ved begynnelsen på denne videoen gir Gordon Fee en frelsesinnbydelse. Jeg er klar over at hans argument da senere i videoen vdr. TV-predikanter virker selvmotsigende.)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Kommenter